Wanneer de brandweer wordt opgeroepen voor eender welke klus, wordt er eigenlijk ook altijd een hulpverleningsvoertuig meegestuurd. Wordt de tankautospuit ingezet, dan is het hulpverleningsvoertuig standaard aanwezig. Dit hulpverleningsvoertuig, ook wel afgekort tot HV, kan beschouwd worden als een soort van magazijn dat verplaatst kan worden. Het voertuig heeft meestal twee bemanningsleden aan boord.
In Nederland bestaan er drie soorten HV’s, namelijk HV type 1, HV type 2 en HV type 3. De hulpverleningsvoertuigen kennen namelijk drie verschillende uitrustingen. Type 1 heeft de meest uitgebreide uitrusting aan boord en is bovendien voorzien van een eigen hydraulische kraan. HV type 2 is het meest gebruikte hulpverleningsvoertuig in Nederland en is nagenoeg gelijk aan HV type 1, echter zonder de hydraulische kraan en een aantal andere grote voorwerpen. HV type 3 bezit enkel de fundamentele uitrusting en wordt hoofdzakelijk ingezet wanneer er een zeer snelle interventie moet plaatsvinden waarbij elke seconde telt.
Voor welk type hulpverleningsvoertuig gekozen wordt hangt doorgaans af van het zogeheten verzorgingsgebied van het voertuig. HV type 1 voertuigen worden meestal op regionale basis ingezet, terwijl HV type 2 en 3 vooral door de gemeentelijke brandweer worden ingezet. Er zijn een aantal brandweerkorpsen die ervoor kiezen om de HV bij elke melding in te zetten, terwijl andere korpsen dit enkel doen wanneer er bij een verkeersongeluk bijvoorbeeld meerdere voertuigen of vrachtwagens betrokken zijn. Omdat de HV’s over het algemeen uitgerust zijn met zware gereedschappen komen dit soort voertuigen in die gevallen natuurlijk goed van pas.
De gereedschappen die in een hulpverleningsvoertuig worden aangetroffen zijn onder andere een hydraulische schaar en spreider, een ram, hefkussens, stellingen, een motorkettingzaag, een waterstofzuiger en een zeer uitgebreide EHBO-uitrusting.