Een flashover wordt ook wel vlamoverslag genoemd. Het is een term waarmee het spontaan ontbranden van een gloeiendhete rookgaslaag word aangeduid. Wanneer de temperatuur in de rooklaag blijft oplopen kan deze de zelfontbrandingstemperatuur bereiken. Deze temperatuur ligt tussen de 250 °C en 350 °C en varieert afhankelijk van het materiaal dat in brand staat. Na het optreden van een flashover staat de volledige ruimte in brand en kan de temperatuur enorm snel oplopen tot maar liefst 600 °C.
Er is echter ook een andere vorm van een flashover mogelijk: de ventilatie-geïnduceerde flashover. Wanneer een rookgaslaag de zelfontbrandingstemperatuur heeft bereikt en er voldoende gassen aanwezig zijn, kan er bij een gebrek aan zuurstof geen flashover ontstaan. Vuur heeft immers zuurstof nodig om te branden. Indien er plotseling zuurstof in de brandende ruimte komt, doordat er bijvoorbeeld een deur geopend wordt of een raam kapot springt, kan er alsnog een flashover plaatsvinden.
Dit is overigens niet hetzelfde als een backdraft. Van een backdraft is sprake wanneer een brand gesmoord wordt door een tekort aan zuurstof, maar er wel een dusdanig hoge temperatuur bereikt is om te pyroliseren. Pyroliseren betekent dat de ruimte zich blijft vullen met allerlei brandbare gassen. Wanneer men in dat geval zuurstof toevoegt zal de gesmoorde brand de zuurstof aan gaan zuigen. Het mengsel van pyrolisegassen en zuurstof zakt dan tot in de explosieve zone, met het gevolg dat dit explosief kan ontsteken wanneer de vuurhaard opnieuw opflakkert. In dat geval zit het gasmengsel boven de Upper Explosion Level (UEL).