Voor veel mensen is brand één van hun grootste nachtmerries, en dat is heel begrijpelijk. Helaas kun je het risico op brand niet volledig wegnemen, maar gelukkig zijn er wel veel maatregelen die je kunt nemen om het risico op brandgevaar te verminderen.
Denk maar aan het installeren van een brandalarm of het inkopen van een branddeken en EHBO-koffer. Daarnaast is het ook slim om je te informeren over brandgevaar en wat je kunt doen bij een brand.
Om je een beetje op weg te helpen, vind je in dit artikel de drie meest brandbare kledingstoffen. Hiervoor nemen we een collectie winterjassen voor dames als voorbeeld. Maar let op, want deze stoffen worden niet alleen gebruikt voor dames kleding. Je ziet ze ook terug in andere producten, zoals gordijnen, vloerbedekking en beddengoed.
Katoen
Katoen is één van de meest populaire stoffen in Nederland, en dat is niet zo gek. Het is namelijk een zachte stof, waardoor hij gemakkelijk met je lichaam meebeweegt. Een winterjassen dames collectie is dan ook heel vaak gemaakt met katoen als voering.
Helaas is katoen wel een zeer brandbare stof. Door de plantaardige vezels in katoen kan de stof snel vlam vatten wanneer hij in direct contact komt met vuur. De vlammen kunnen zich daarbij snel verspreiden over het volledige kledingstuk. Wanneer je winterjas in contact komt met vuur, is het daarom van groot belang om de jas zo snel mogelijk uit te trekken.
Wol
Wol is één van de weinige stoffen die wordt gezien als een relatief brandveilig materiaal. Let wel op, want dit betekent niet dat wol geen vlam kan vatten. Door het gebruik van dierlijke vezels in plaats van plantaardige vezels, is de stof minder snel vatbaar voor vlammen en vuur.
Het verbrandingspunt van wol ligt ongeveer op 600 graden celsius. Dit betekent dat de stof niet direct in vlammen op zal gaan wanneer hij in aanraking komt met bijvoorbeeld een brandende sigaret. Wanneer er daadwerkelijk brand is, bijvoorbeeld in huis, zal de temperatuur echter snel stijgen; en uiteindelijk zullen ook de wollen winterjassen voor dames in vlammen opgaan.
Polyester
Eén van de meest populaire stoffen in kleding, gordijnen en meubilair is polyester. In tegenstelling tot de meeste andere stoffen, zal polyester geen vlam vatten wanneer het in contact komt met vuur. Helaas betekent dit niet per se dat polyester een veilige stof is. In plaats van vlam vatten, zal de stof namelijk smelten, wat zeer gevaarlijk kan zijn. De smeltdruppels kunnen namelijk brandwonden veroorzaken.
Het is belangrijk om je daarom direct te ontdoen van het kledingstuk wanneer het in contact komt met warme temperaturen. Hetzelfde geldt overigens voor andere synthetische stoffen, zoals nylon. Bij meer vragen over wat te doen bij brand, kun je terecht bij de brandweer!