Tegenwoordig is bij het ontwerpen van nieuwe gebouwen genoeg aandacht voor de veiligheid in verband met brandgevaar en constructies. De bouwplannen worden door de gemeente gecontroleerd middels een bouwvergunning en inspecties. Deze waarde wordt echter teniet gedaan wanneer de aankleding van de woning brand onveilig wordt gemaakt door brandgevaarlijke materialen van de gebruiker. Vooral in de slaapkamer wil je natuurlijk dat vuur zich niet snel kunt verspreiden, omdat het grootste gevaar schuilt in brand terwijl slaapt. Wat kun je als bewoner doen om je slaapkamer brandveilige te maken?
Aandacht tijdens de gebruiksfase
Veel aandacht is er dus vooral voor de brandveiligheid op het moment van de bouw. Maar hoe zit het dan met de inrichtingselementen in bijvoorbeeld de slaapkamers? Er ligt vaak een vloerkleed in de slaapkamer en ook zal je daar meubilair en gordijnen aantreffen.
Meubilair in de slaapkamer
Meubels met bekleding, zoals banken en fauteuils zijn meestal gemaakt van een soort schuimvulling, met daaroverheen een tussenlaag en dan de bekleding van het meubelstuk zelf. Vooral de vulling is meestal gemaakt van polyester- of polyurethaanschuim, wat erg makkelijk ontvlambaar is. Ditzelfde geldt ook voor matrassen van bedden.
Het komt ook voor dat er schuimen zijn gebruikt die behandeld zijn met brandvertragende stoffen; dit zie je vaak bij duurder meubilair. Dit soort schuimen kun je herkennen doordat ze geduid zijn met ‘HR’. Wanneer je de aanduiding ‘CMHR’ ziet, betekent dit dat een matras zelfdovend is, en dus niet zomaar kan ontvlammen. Schuimrubber is een stuk gevoeliger voor het soort smeulende verbranding dan polyesterschuim, maar zal minder snel branden. Op dit moment zijn wetgevers in Europa bezig om de keuringseisen strenger te maken wat betreft brandveilig meubilair.
Vloerbedekking
De brandbaarheid van vloerbedekking is meestal vrij minimaal. Dit komt doordat een horizontaal oppervlak minder snel brandt dan een verticaal oppervlak. Elementen die snel brand kunnen veroorzaken, zoals gloeiende kooltjes of sigarettenpeuken, maken in een vloerbedekking meestal slechts een brandplek.
Wanneer er een katoenen vloerbedekking ligt, is de brandbaarheid nog steeds vrij laag. Katoen brandt dan wel makkelijker, maar een vloerkleed van katoen is doorgaans met grote dichtheid geweven, zodat er weinig lucht bij kan.
Vloerbedekking van nylon, acryl of propyleen heeft niet de eigenschap om het vuur snel te doven, zeker niet wanneer dit soort tapijt hoogpolig is. Op die manier krijgt vuur de gelegenheid om erg lang door te smeulen, vaak zonder dat je het doorhebt. Dit geeft vaak een grote brandplek, maar is nog steeds geen groot gevaar op brandverspreiding. Wel kan ook het ondertapijt schade lijden wanneer het materiaal ook polypropyleen bevat, vanwege smeltdruppelvorming.
Is je tapijt van wol, dan zie je doorgaans alleen een schroeiplek. Wol brandt zeer moeilijk, en is uitermate geschikt voor op de vloer in de slaapkamer.
Brandklassen
De brandbaarheid of het gedrag van vuur op je vloerbedekking wordt aangeduid in Nederland middels de brandklassen T1 t/m T3. De vloerbedekking moet daarbij aan de eisen voldoen die de Nederlandse norm heeft vastgesteld.